"Господин Александров беше уволнен заради сигнали за същите порочни практики, в които е обвинен сега". Това заяви в студиото на bTV бившият здравен министър в кабинета "Орешарски" Таня Андреева, която по време на своя мандат бе уволнила Павел Александров от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина.

ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина
Обновена

ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина

В ареста са 8 души, включително шефът на фонда Павел Александров

По-късно, по време на служебното правителство на Георги Близнашки, тогавашният здравен министър д-р Мирослав Ненков го възстанови на поста.

Д-р Таня Андреева обясни, че е имало сигнали за Павел Александров. "Всички бяха проверени и от Инспектората на МЗ, проверени и доказани - неправилно изразходване на финансовия ресурс, за заплащане на това, което и в момента се установява", каза Андреева. Тя уточни, че сигналите били и за други практики, включително и за корупция.

Фондът за лечение на деца работи перфектно, твърдят от Обществения му съвет

Фондът за лечение на деца работи перфектно, твърдят от Обществения му съвет

Ревизия не открила нищо нередно

"Има посредници, които посрещат пациенти в турски болници - недопустими, дребни на пръв поглед злоупотреби. Когато става въпрос за милиони, човек си помисли, че с тези милиони може да бъдат спасени деца, нещата придобиват друго измерение", заяви бившият здравен министър.

Според нея, във Фонда от години има проблеми, свързани и с част от Обществения съвет, не само с директора му. Всички носят солидарна отговорност, категорична е Андреева, според която структурата е проблемна и то от 10 години.

"Фондът има правила, по които работи и те трябва да се спазват. Членове на Обществения съвет се противопоставяха грубо за налагане на нови правила, които гарантират прозрачност. Толкова истерична съпротива имаше, че се чудех защо. По-удобно е да се работи на тъмно, отколкото да има ясни правила", каза Андреева.

Тя се надява да се навлезе по-дълбоко в работата на Фонда, защото всички носят солидарна отговорност. Най-гръмогласни са четирима души, които с изключение на ясната подкрепа за г-н Александров, не приемаха никой друг директор, заяви тя.

Андреева не може да си обясни мотивите, с които уволненият от нея директор е възстановен на поста си от следващото правителство. Оказа се, че министър Мирослав Ненков, който е върнал Александров на поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина е отказал коментар пред медията. "Питайте президентът Плевнелиев, който назначи служебното правителство", заяви дипломатично бившият здравен министър в кабинета "Орешарски".

"Скандалите в сектор здравеопазване тепърва ще се разрастват - докато не се отстранят хората, които работят с користни цели, нищо няма да се оправи.

Надявам се тази акция да е първа стъпка в разплитане на проблемите изобщо", заяви д-р Андреева.

Тя е категорична, че проблемите във Фонда няма да се решат само с освобождаването на директора. Решението може да се търси с включването във фонда на експерти - лекари и не лекари, които да се интересуват от живота на децата, заяви бившият здравен министър. "Трябва да си добър човек, за да се занимаваш с деца, силно да те боли за тези, за които се грижиш", каза д-р Андреева.

Фондът разполага с бюджет от около 8-12 млн. лева. Не е малка сумата и в българското здравеопазване основният проблем е неефективното изразходване на средства, каза тя.

В студиото преди разговора с д-р Таня Андреева беше Боряна Стоименова, майка на 6-годишния Кирил, който страда от епилепсия и благодарение на кампания, подета от Димитър Туджаров - Шкумбата, е имал шанс да се лекува в чужбина след отказ за финансова помощ от Фонда.

"От родители не съм чувала за някакво съмнение, нито за искани подкупи. Чувала съм, че много се забавят становищата, това рефлектира върху здравето на децата. Има случаи, които завършват с фатален край", каза майката на 6-годишното дете.

Едно от становищата, предоставени им от Фонда, било за отпускане на финанси за изследване на ген на детето, който вече бил изследван.