Не се втурвайте веднага да спортувате, ако сте прекарали тежко коронавируса. Това посъветва пред Bulgaria ON AIR инвазивният кардиолог д-р Живка Стойкова.

Тя обясни, че има случаи на активни млади хора, които обаче имат засягания на сърцето, за които не разбират. По нейни думи не трябва да се натоварваме още на втория ден, когато си мислим, че сме здрави. Добре било да се изчака поне две седмици дори при тези, при които е доказано, че не са го карали тежко.

Д-р Стойкова поясни, че коронавирусът засяга миокардната тъкан и може да се окаже, че човек, който се възстановява добре, връщайки се към активна дейност, влошава състоянието си.

По нейни думи коронавирусната инфекция е комплексна и може да засегне не само респираторните органи. Тя посъветва преди да се върнем към нормален начин на живот, да си направим прегледи - ехография, електрокардиография, кръвни изследвания и редовни профилактични прегледи.

Кардиологът посочи, че след прекараното заболяване изследванията трябва да се провеждат в състояние на покой, след което, ако те са в норма, се прави т. нар. "стрес тест", за да се знае какво натоварване може да понесе пациентът.

"Има значение "вирусният товар" - трябва да се стремим организмът да не приеме голямо количество вирус. Дори да се заразим, трябва да ограничим контакта с други болни. Докато боледуваме, трябва да сме в покой - трябва почивка, без много натоварване и прием на чист въздух", обясни медикът.

Според нея и при коронавируса има генетична предразположеност към начина на протичане.

Тя бе категорична, че хора със сърдечносъдови заболявания и диабет трябва да се ваксинират, освен ако нямат други противопоказания.

Колективният имунитет вече започвал да сработва

Колективният имунитет вече започвал да сработва

Половината от хората нямало да реагират на вируса, защото имат преимунитет