Вече започва да сработва колективният имунитет. Това заяви пред БНР директорът на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

Той обясни, че повече от 50% от хората дори няма да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси.

По негови думи има страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра и може да се спори доколко мерките са ефективни.

Имунологът посочи, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации, като през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин. Това се дължало на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

Колективен имунитет срещу COVID-19 - само с ваксина, не и с масово преболедуване

Колективен имунитет срещу COVID-19 - само с ваксина, не и с масово преболедуване

Наблюдавало се безразборно приемане на хранителни добавки за имунната система

Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга, подчерта той.

Чорбанов заяви, че по брой ваксинирани сме доста назад. Той даде за пример Израел - там се очаква, че от март нататък няма да има заболеваемост, което щяло да е доказателство и за ефективността на ваксините.

Относно ваксината, по която работи БАН, той обясни, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. След това експерименталната работа ще продължи.

Той посочи, че от БАН са в контакт с лаборатории, които да осигурят вирус за направата на реални тестове за качеството на ваксините.

Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи, заяви проф. Чорбанов.

Не може да се разчита на колективен имунитет при 20-30% развиване на антитела

Не може да се разчита на колективен имунитет при 20-30% развиване на антитела

Академик Богдан Петрунов разтревожен от неглижирането на мерките