Не трябва да се сещаме за имунната си система само когато има пандемия, а трябва да мислим за нея през целия си съзнателен живот. Това подчерта пред bTV националният консултант по клинична имунология проф. д-р Елисавета Наумова.

Тя обясни, че колективният имунитет се получава най-вече когато има ваксина срещу дадено заболяване. Такъв имунитет по нейни думи се създава, ако над 80% от населението е ваксинирано.

Наумова посочи, че няма доказателства, че ако масово преболедуваме коронавируса, ще придобием колективен имунитет. СЗО също е излязла със становище, че това не се очаква да се случи само от спонтанното преболедуване.

Не може да се разчита на колективен имунитет при 20-30% развиване на антитела

Не може да се разчита на колективен имунитет при 20-30% развиване на антитела

Академик Богдан Петрунов разтревожен от неглижирането на мерките

Тя заяви, че има малко имуномодулатори, за които се знае, че са ефикасни. Експертът подчерта, че те трябва да се прилагат само от специалисти и само когато се знае, че има дефицит в някои от звената на имунната система.

Според нея в момента се наблюдава безразборно приемане на хранителни добавки за имунната система от хората. Всяка една хранителна добавка или медикамент, взет безразборно, без да знаем, че организмът има нужда от него, по-скоро вреди, отколкото помага, предупреди Наумова. Тя даде пример с деца, на които се дават всякакви добавки, които обаче вместо да помогнат, отключват други нежелани процеси.

Доц. Чорбанов: Масовото контактуване може да доведе до колективен имунитет срещу COVID-19

Доц. Чорбанов: Масовото контактуване може да доведе до колективен имунитет срещу COVID-19

Не е доказано, че климатиците разнасят вируса

Консултантът призова да не се взимат хранителни добавки и имуномодулатори, за които предварително не се знае, че организмът се нуждае от тях.

Тя посочи, че както си правим кръвна картина, така трябва да си направим и изследване на имунитета, за да сме наясно какво е състоянието на имунната ни система в различните периоди от живота ни. Наумова обясни, че ако минаваме през настинките и грипа сравнително леко, това означава, че имунната ни система е добра.