По-масово контактуване през лятото ще даде възможност за създаване на масов имунитет. Това заяви пред Нова телевизия Доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН.

Самият факт, че разпространението е малко, показва, че има групов имунитет. Имаме 7-8 положителни, другите вероятно не са усетили, че са преминали вируса, заяви той.

Няма доказан случай на повторно разболял се, увери доц. Чорбанов. Според него развитието на клетъчен имунитет е траен.

Изкупуването на лекарството "Ремдесивир" в САЩ не е учудвало никого. Това не е лекарство против вируса, то потиска процесите и може да съкрати пребиваването на човек в болница. Само ваксината би преодоляла опасността, стана ясно от думите му.

Няма случайно заразен човек от градския транспорт. Хората се заразяват или в семейството, или на работа. Установяването - е при хора, които не са успели да спрат вируса. Вирусът се разпространява в близки групи - семейства, работещи заедно, които вероятно се хранят заедно.

На круизните кораби хората са заедно, те са в плътен контакт, както в детската градина и в домовете за възрастни хора, обясни той причината за разпространение на вируса. Не е доказано, че климатиците разнасят вируса.

Не е доказано, че дете от дете се заразява и разпространява вируса - всички деца са се разболели от възрастни хора. 

Малък процент от хората развива антитела - тези които са се разболее. Антителата са единствено маркер, ако човек е боледувал от СПИН.

Купуваме още 42 000 PCR теста за COVID-19

Купуваме още 42 000 PCR теста за COVID-19

Това решение одобри Министерски съвет

Болниците у нас са празни. В Германия леките случаи не се хоспитализират, те се лекуват у дома.

Само 7% са починали от коронавирус, останалите - от други заболявания, за които не се взимат мерки, допълни доц. Чорбанов.