Академик Богдан Петрунов е разтревожен от смъртта на свои колеги медици. Само в последната седмица починаха трима лекари.

Да не стане така, че в един момент да няма кой да ни лекува, каза Петрунов и призова гражданите българи да спазват строго всички мерки. Ако продължаваме така със заразяването след месец нещата ще бъдат безконтролни, посочи Петрунов.

"Моля ви, внимавайте много, защото да не стане така, че няма да има кой да ни лекува. Имам чувството, че нашето общество приема нещата абсолютно спокойно. Навсякъде заведенията са пълни, улиците са пълни, все едно няма нищо. Има хора, които не вярват, че Земята е кръгла и още мислят, че Слънцето се върти около Земята. Ние не може да се съобразяваме с такива хора", коментира той. Относно коспирацията, че COVID-19 е създаден заради стремежа на фармацефтичните компании да произвеждат ваксини, Петрунов отсече: "Извинете, това е просто невежество."

603 нови случая на COVID-19, 10 починали за денонощие

603 нови случая на COVID-19, 10 починали за денонощие

37 са излекувани за последното денонощие

Имунологът обърна внимание, че в цял свят се забелязва вече втора вълна, но у нас при ръст от 13-14% и 1500 души в болница ситуацията у нас вече е критична

Акад. Петрунов подчерта, че няма специфично лечение на коронавируса.

Не повече от 20-30% от заболелите развиват антитела, както и това че много малко от тях имат качествен имунитет. Не се знае на какво се дължи това. Затова и на този етап колективния имунитет не може да се изгради и не може да се подхожда с тази теза за запазване на общественото здраве.

Коронавирусът няма стимул да се изменя

Коронавирусът няма стимул да се изменя

Това не е първата епидемия и пандемия, нито ще бъде последната

Колективен имунитет евентуално би могъл да се постигне след като достигне до създаването на ваксина срещу COVID-19. 10-12 ваксини се намират в трета фаза на проучването. Фирмата "Астра Зенека" предлагат нова ваксина за приложение през носа, която ще бъде много надежда, ако се окаже успешна", обясни акад. Петрунов.

И особено на фона на идването на гриповете, академик Петрунов препоръча задължително за възрастните граждани поставянето на противогрипни ваксини.

Хаос пред лекарските кабинети - наредби смесват болни и здрави деца

Хаос пред лекарските кабинети - наредби смесват болни и здрави деца

Общопрактикуващите лекари посочват редица проблеми, свързани със заповеди на МЗ и МОН