Към момента нямаме информация някоя от познатите ни мутации на COVID-19 да се свързва с по-голям риск за общественото здраве. Коронавирусът показва по-голяма стабилност и нивото на мутиране при него е два пъти по-ниско. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

Всеки вирус се изменя и прави опити да се адаптира, като част от опитите му е стремежът да се разпространява, а не да ни убива гостоприемника си. Ние нямаме изграден имунитет към коронавируса, не му създаваме никакъв дискомфорт и по този начин той няма стимул да показва сериозни изменения, обясни проф. Александрова.

998 нови случая на коронавирус, в столицата - 306

998 нови случая на коронавирус, в столицата - 306

14 жертви, 76 души са в интензивни отделения...

Няма как да знаем кой човек ще бъде свръхразпространител, призна вирусологът и настоя хората да бъдат внимателни, отговорни и да се заредят с търпение.

Проф. Александорва е на мнение, че не е важно коя е вълната на коронавируса, а че го има и трябва да бъдем внимателни.

Това не е първата епидемия и пандемия, нито ще бъде последната, заяви вирусологът. Нововъзникващите заболявания и липсата на медикаменти ще бъдат много съществени проблеми, с които ние ще се срещаме и за в бъдеще, категорична бе проф. Александрова.

Тя обясни, че обръща внимание на всички факти от новозаразените - инфектираните, хората в болниците, броят на оздравелите и на починалите. Този вирус, с който се срещаме, води до сериозни последици като смъртност, което не е учудващо.

COVID-19 имал до 15 пъти по-висока смъртност от грипа

COVID-19 имал до 15 пъти по-висока смъртност от грипа

По думите на вирусолога д-р Велислава Петрова предприетите у нас мерки са в унисон с тези по света

Уместно е да се прилагат ваксините срещу грип, настоя вирусологът. Колкото и да научихме за коронавируса в последните месеци, далеч все още не знаем много, а с грипния вирус ние сме заедно от векове, каза проф. Александрова.

Никой не е в състояние да подозира какво ще се случи занапред с коронавируса, предупреди проф. Александрова. Тя посъветва хората да се вслушват повече в съветите на специалистите.

Кардиологът Иво Петров очаква COVID-19 да остане завинаги сред нас

Кардиологът Иво Петров очаква COVID-19 да остане завинаги сред нас

Призова да се спазват мерките и да се търси навременна лекарска помощ