В България имунизацията срещу грип е на ниско ниво. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

През 2019 г. е приет национален план за имунизация срещу сезонен грип за лица на и над 65 години. До 25% през 2022 г. трябва да стане нивото на ваксинация сред възрастните хора. Ваксините се поемат от НЗОК. Ваксините се получават при поръчка при личните лекари.

Ваксинацията става от 1 октомври до 31 декември. 113 835 ваксинации са осъществени през миналата година за този период на рисковите групи сред възрастните.

Аптеките в Пловдив пуснаха листи на чакащи за ваксини против грип

Аптеките в Пловдив пуснаха листи на чакащи за ваксини против грип

Фармацевтите предупреждават, че няма да има ваксини за всички

Ваксините за тази година са получени и предстои доставката им до личните лекари. Иначе ваксините в аптечната мрежа още през септември са изчерпани. Тази година сме поръчали 180 000 ваксини за възрастните. Поръчани са ваксини и за аптечната мрежа. Ако от квотите за другите държави останат ваксини, ще получим още.

Припомняме, в средата на септември доц. Кунчев съобщи, че тази година държавата е поръчала ваксини с покритие 15-16% спрямо досегашното ваксиниране между 3 и 5%. Въпреки по-високият процент обаче той не се ангажира с прогноза дали ваксините ще бъдат достатъчни, тъй като според него интересът в ситуацията на пандемия от коронавирус ще е много по-голям.

Само две седмици по-късно стана ясно, че противогрипните ваксини, пуснати свободно в аптечната мрежа, вече са изчерпани. Тогава председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов предупреди хората да побързат да си закупят, когато бъде доставена втората партида, защото се очаква те отново да се изчерпят бързо.

Безплатните ваксини за пенсионерите на два транша

Безплатните ваксини за пенсионерите на два транша

Първите от тях се очакват в средата на октомври