Пуснаха листи на чакащи за ваксини против грип в аптеките в Пловдив, съобщава БНР.

До мярката се стигна заради увеличения интерес поради пандемията от коронавирус.

Председателят на Съюза на фармацевтите в Пловдив Дима Стайкова обясни, че се очаква в края на тази седмица да пристигне количество ваксини, произведено от френска фирма, а от идната седмица ще започне тяхното разпределение.

Най-напред ще бъдат разпределени количествата по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за възрастните хора над 65 години. По нея миналата година в страната са ваксинирани повече от 148 000 пациенти. Тази година пък се очаква да бъдат обхванати 250 000 души.

Лекарите и фармацевтите обаче предупреждават, че няма да има ваксини за всички, включително и на свободния пазар, тъй като на 400 души се падат по около 90 ваксини. По тази причина личните лекари трябва да селектират най-нуждаещите се.

Кунчев препоръчва грипна ваксина, но не знае дали ще са достатъчни като брой

Кунчев препоръчва грипна ваксина, но не знае дали ще са достатъчни като брой

Покани Мангъров все пак да стъпи в ковид отделение

Припомняме, в средата на септември доц. Кунчев съобщи, че тази година държавата е поръчала ваксини с покритие 15-16% спрямо досегашното ваксиниране между 3 и 5%. Въпреки по-високият процент обаче той не се ангажира с прогноза дали ваксините ще бъдат достатъчни, тъй като според него интересът в ситуацията на пандемия от коронавирус ще е много по-голям.

Само две седмици по-късно стана ясно, че противогрипните ваксини, пуснати свободно в аптечната мрежа, вече са изчерпани. Тогава председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов предупреди хората да побързат да си закупят, когато бъде доставена втората партида, защото се очаква те отново да се изчерпят бързо.

Безплатните ваксини за пенсионерите на два транша

Безплатните ваксини за пенсионерите на два транша

Първите от тях се очакват в средата на октомври