Може да противодействаме на COVID-19 с ваксини. Ваксината ще бъде дълготрайна и с дълготраен ефект. В това увери директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите й в момента се неглижират всички други заболявания заради коронавируса. Обезпокоително, според нея е, че за последните седмици на ноември има двойно увеличение на смъртните случаи, което се дължи на лошия здравен статус на населението, но и заради самия COVID-19.

Това, което може да направи човечеството, за да се върне към нормалния начин на живот е да се ваксинира, настоя проф. Петрова. За нея е учудващо отношението на хората към ваксината срещу COVID-19, при положение, че ваксините са изкоренили смъртоносни заболявания.

"Учудвам се защо населението е скептично. Ваксините не са чисто нови, а фирмите имат опит, като са правили ваксини срещу други коронавируси", подчерта проф. Петрова.

Не може да се появи на пазара ваксина, която да не е безопасна, уверява д-р Симидчиев

Не може да се появи на пазара ваксина, която да не е безопасна, уверява д-р Симидчиев

По думите му ваксината намалява с 10 000 пъти възможните усложнения

Според нея няма рискови групи, които да не могат да се ваксинират срещу коронавируса. Няма нужда всички да се ваксинират като малките деца например, които бързо изкарват вируса. Първи трябва да се ваксинират лекарите, учителите и хората от рисковите групи с хронични заболявания, обясни проф. Пенка Петрова.

Тя уточни, че ваксините ще преминат през всички етапи на узаконяване и след като се разгледат всички документи и разрешителни, едва тогава ваксината ще влезе в употреба. Ваксината изцяло ще защитава от заразяване, увери проф. Петрова и посочи, че ефектите от нея в първите дни могат да бъдат температура, леко главоболие и болки на мястото на ваксината.

Няма описани тежки странични ефекти от ваксината срещу COVID-19, а ако има такива, те няма да бъдат свързани с действието на ваксината, увери проф. Петрова.

Ако ваксината е с разрешителни за ползване, не би трябвало да се подписват допълнителни документи. Ако ваксината е минала през всички разрешителни, тя ще бъде абсолютно безопасна, стана ясно от думите й.

Тя посочи, че ситуацията в момента е най-обезпокоителна. Починахме си през лятото и надявам се, че мерките, които се взеха след две седмици, ще има успокояване на здравната система, надява се проф. Петрова. Тя е на мнение, че населението вече било обучено вече как да се предпазва от вируса, но предполагаемите 80% безсимптомни пациенти вече били отречени.

Само 17% от заразените са безсимптомни и това означава, че всеки има симптоми. Нека да се пазим, за да не поставим в риск близките си. Хората трябва да се самоизолират, ако усетят неразположение, призова проф. Петрова.

Според нея държавата трябвало по-рано да поеме тестването и отдавна личните лекари да дават направленията за ПСР-те. Закъсняме с ПСР тестовете и изпуснахме ранната диагностика, призна тя и настоя за навременна подготовка при закупуването на ваксините.

Българската ваксина се разработва много интензивно и е коктейл от антигени. Резултати от нея могат да бъдат очаквани до Нова година, когато трябва да бъде готова и след това започват опити срещу животни и хора.