Българските пулмолози ще отбележат Деня на хроничната обструктивна белодробна болест - 16 ноември, с безплатни прегледи в университетските градове София, Пловдив, Варна и Плевен, съобщиха от Българското дружество по белодробни болести.

Събитията в страната са организирани съвместно с партньорската пациентска Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят, болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им.

Статистиката е стряскаща - само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2020 година болестта да бъде трета причина за смърт в света.

Основните причинители на заболяването са тютюневият дим и замърсяването на въздуха, който дишаме, с фини прахови частици, професионалните рискове, наследствеността и др. Един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен от ХОББ, без дори да подозира за това.

Председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Диана Петкова се обръща с горещ призив към застрашените, особено към дългогодишните пушачи да се изследват.

"В Деня на ХОББ можете свободно да се изследвате, не пропускайте тази възможност, изследването е бързо, леко и безболезнено, но то може да спаси живота ви!" - апелира д-р Петкова.

Безплатни спирометрични изследвания ще има в университетските градове София, Пловдив, Варна и Плевен.

Пълният списък и часовете на прием са публикувани на сайта на БДББ www.brsnet.bg и на страницата на дружеството във Facebook http://www.facebook.com/bulgarskodbb .

Диана Хаджиангелова от Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ, посочва, че в навечерието на Световния ден на ХОББ у нас липсва Национална програма за хронични белодробни заболявания, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция. Не е осигурено напълно безплатно лечение за пациентите с ХОББ и те доплащат за своята терапия.