Безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит се организират в УМБАЛСМ "Пиригов". Седмицата на имунологията ще се проведе в периода 24-28 април, съобщават от лечебното заведение.

Кампанията за безплатни прегледи се организира от екипа на Лабораторията по клинична имунология. Тя е рамките на Седмицата на имунодефицитните заболявания и отбелязването на Световния ден на имунологията - 29 април.

Денят на имунологията е един от малкото, които не са посветени на борбата срещу конкретно заболяване. Той е посветен на утвърждаване на съвременната имунология като наука и на дейностите по запазване, стимулиране и контрол на защитните сили на организма.

От "Пирогов" обръщат внимание, че тази година Световният ден на имунологията е посветен на имунодефицитните състояния като причина за възникване на алергичните състояния при възрастни и деца.

Имунната система е първата бариера срещу навлизането на патогенни микроорганизми в човешкия организъм. Това се отнася и за вируси, бактерии, гъбички. Имунната система е отговорна за изграждане на изграждане на специфична защита срещу някои собствени патологични клетки и молекули, предизвикващи зачестилите напоследък автоимунни заболявания. Промените в имунната система стават причина за първични (вродени) и вторични (придобити) имунодефицити. Те също водят до свръхчувствителност от бърз или от забавен топ, която най-често се изразява в алергични прояви.

Координаторът на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Фани Мартинова обясни, че всеки пациент може да се ориентира дали той или детето му се нуждаят от имунологична консултация по наличието на един или няколко от 10-те критерия за наличие на вроден имунен дефицит. Те са определени от Европейската федерация на имунологичните дружества (EFIS).

Проф. д-р Фани Мартинова изрази съжаление, че у нас пациентите с вероятен имунен дефицит трябва да извървят дълъг път, за да получат необходимата консултация при клиничен имунолог. По думите на Мартинова личните лекари знаят основните признаци за наличие на имунни дефицити и могат да преценят, че често боледуващите имат нужда от имунологична консултация. Те обаче нямат право да изпратят пациента директно към клиничен имунолог. В зависимост от проблема джипитата насочват пациента към съответния специалист по ревматология, алергология, белодробни, вътрешни или УНГ-болести. Той пък от своя страна може да им даде направление за клиничен имунолог.

Проф. Фани Мартинова обясни, че това е пътят, който е определен от НЗОК. Пациентите могат директно да се изследват в специализираните имунологични лаборатории на университетските болници. Обаче ако нямат направление от специалист, трябва да заплатят.

Мартинова подчерта, че редът е сложен и дори парадоксален. Според нея прегледите, изследванията и лечението трябва да се извършват от клиничните имунолози, но в действителност те не могат да сторят това, тъй като не работят директно със Здравната каса.

Проф. Фани Мартинова обясни, че често пациентите се отказват да извървят пътя докрай заради дългата процедура. Те обикновено стигат до лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в "Пирогов" по препоръка на свои близки. Специалистите в клиниката най-често са търсени за консултация от специалисти по УНГ болести и изпращат деца. Лекарите от останалите специалности го правели много рядко.

В рамките на Седмицата на имунодефицитните състояния в "Пирогов" безплатни прегледи и консултации ще предоставят проф. д-р Фани Мартинова (от 24 до 26 април) и от д-р Румяна Дренска, д.м. - началник на лаборатория по клинична имунология (от 24 до 28 април).

От "Пирогов" посочват, че всички желаещи безплатен преглед или консултация могат да се запишат предварително на тел. 02/91 54 311. Прегледите ще се извършват всеки ден от 8.00 до 13.00 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, която се намира в двора на УМБАЛСМ "Пирогов" - бул. "Тотлебен" № 21 (III етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия). От болницата обръщат внимание, че кампанията не включва провеждане на имунологични изследвания, които при необходимост се заплащат допълнително.

10-те критерия за наличие на вроден имунен дефицит. Те са определени от Европейската федерация на имунологичните дружества (EFIS).

Тези критерии включват:

  • честите възпалителни заболявания на ушите (четири или повече отита за една година);
  • две или повече сериозни инфекции на синусите за година;
  • приложението на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект;
  • прекарани две или повече пневмонии в рамките на година;
  • забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
  • рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи;
  • персистираща кандидоза (упорита млечница) на устната кухина или кожна гъбична инфекция;
  • необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за лечение на инфекцията;
  • две или повече инфекции на вътрешни органи, включително сепсис;
  • данни за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.