На 15, 16 и 17 юни 2021 г. специалистите от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатни прегледи за бенки и пигментни образувания, съобщават от ВМА.

Желаещите да проверят кожата си в началото на лятото трябва да се запишат предварително на тел.: 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08.00 и 14.00 часа, до изчерпване на предварително определените часове.

Профилактичната кампания се осъществява съвместно с "La Roche-Posay", а консултациите ще се извършват в рамките на трите дни, от 9.00 до 12.00 ч. Не се изисква направление от личния лекар.

Дерматолозите съветват пациентите да не подценяват слънцезащитата през ваканцията. Да използват продукти с фактор 30 или 50 - като превенция срещу рака на кожата и стареенето й.

Специалистите уточняват, че между детските и подрастващите години, излагането на слънце влияе на бенките, които се появяват и големината им. Колкото повече бенки има един човек, толкова по-голям е шанса да развие рак на кожата, тъй като около 35% от кожните ракове се развиват от бенки. Прекаленото излагане на слънце също може да провокира появата на лезии, които в по-късен етап могат да доведат до рак на кожата.

При най-светлите хора и тези с много бенки, задължително се препоръчва максимален фактор, който да се нанася през 60 до 90 минути при излагане на слънце, напомня началникът на Клиниката по дерматология доц. Весел Кантарджиев.

От 50% до 70% от кожните ракове са причинени от прекаленото излагане на UVA и UVB лъчи. Затова трябва да спазваме няколко прости правила. Основното е да избягваме излагане на слънце между 12.00 и 16.00 часа, да търсим сянка, вместо директно излагане на слънце. И да не забравяме, че дрехите (шапки, тениски и очила) са най-добрата защита от UV лъчите, допълни още специалистит.