Бившият маркетинг мениджър на правителствена болница "Лозенец" Мишел Леви призна, че незаконни трансплантации са били извършвани. Лично той знае за пет такива за 7-те месеца, в които е работил в болницата - една на черен дроб и четири бъбречни. В сметката на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара, разказа Леви пред Нова телевиция.

При всички тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, но само по документи. Реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

Връзката между пациентите и болницата се осъществявала от фирма, собственост на турски гражданин. Фирмата има представител в България. Самата болница не търси пациентите си. Алгоритъм удостоверява роднинска връзка - декларация пред нотариус. В самата болница няма документи за такава връзка, а документите за трансплантацията се изпращат в последния момент в Агенцията - само ден или два преди самата операция. Това е срок, в който никой не може да реагира, а законът гласи - 7 дни до трансплантацията.

Бившият вече служител твърди, че знае и за случая, в който не е спазен реда за трансплантация в болницата. Професор Любомир Спасов осъществил връзката и контакта. В случая - държавен служител на много висок пост, познавам го, това е служител, който много е съдействал на болницата", заяви Леви и посочва, че този човек е предредил трима души, чакащи за трансплантация.

Конкретно име на здравен министър Мишел Леви - не назовава. На въпрос защо лекари и служители не са сигнализирали за нередностите в болницата бившият маркетинг мениджър отговори така: "Защото всеки един от нас се притеснява, когато става въпрос за проф. Спасов. Когато в прав текст той ти казва, че политически винаги може да се оправи и когато ти казва, че той има политически гръб - какво бихте направила?"

Назначиха ново ръководство на болница "Лозенец"

Назначиха ново ръководство на болница "Лозенец"

Д-р Радосвет Горнев става шеф на лечебното заведение