Да бъдат създадени спешни пунктове за тестване за Covid-19 настояват от Българския лекарски съюз, съобщи БНР. В тях пациентите ще се изпращат при съмнение за зараза с вируса.

Целта е специалните кабинети, в които се вземат пробите, да са извън болничните заведения.

Разкриването на подобни кабинети ще облекчи работата на общопрактикуващите лекари и няма да създава опасност за останалите пациенти, особено през есенно-зимния сезон, когато се очаква пик и на други вирусни заболявания със сходни на Covid симптоми, поясни зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

"Изключително целесъобразно в заетите пунктове, защото фибрилни пациенти, процент от тях носители и заразоотделящи вируса пациенти, след като започнат да посещават лечебните заведения, определено ще има пик".

От здравното министерство съобщават, че не е необходимо създаването на спешни пунктове за Covid-19. На тези граждани в момента не се налагало да чакат заедно с хронично болни лица пред лекарски кабинети.

Ако бъдат разкрити спешни пунктове, от БЛС настояват финансирането на PCR тестовете на здравноосигурените пациенти да не бъде за сметка на НЗОК, тъй като при гласуването на бюджета ѝ средства за Covid-19 не са били предвидени.