Мерките определено не се спазват както трябва, но не това е най-важното. Имаме още проблеми с диагностиката на заболяването в извънболничната помощ, защото това определя поведението на лекарите от този момент нататък.

За това предупреди в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"Почти навсякъде в България ситуацията е критична. Маски трябва да се носят, това е положението", категоричен бе той.

Д-р Брънзалов изтъкна, че болниците са натоварени, лекарите са на предела, в момента имаме около 20 000 излекувани, но видяхте и колко още заболели има. Освен това не всички пациенти са по болниците, някои се лекуват по домовете си - ето защо е важна и ролята на общопрактикуващите лекари в тази пандемия, посочи той.

Ако се въведат бързите антигенни тестове, тогава заразените ще се хващат по-навреме, ще се приложат противоепидемични мерки и ще успеем да намалим разпространението на заразата, подчерта лекарят.

"Медиците са около 10% от заболелите заради високия вирусен товар и защото никое от защитните средства не предпазва на 100 процента'', допълни още зам.-председателят на БЛС.

От Българския лекарски съюз информираха, че първите шест болници вече са подали заявления за доброволци. Това са: МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД, гр. Монтана; УМБАЛ "Еврохоспитал Пловдив" ООД, гр. Пловдив; МБАЛ "Д-р Иван Селимински - Сливен", гр. Сливен; МБАЛ "Проф. Д-р Параскев Стоянов" АД, гр. Ловеч; МБАЛ "Живот+" ЕООД, гр. Крумовград;  УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, гр. Пловдив. 

Всички актуални обяви, по които доброволците, студенти по медицина, имат възможност да кандидатсват, могат да бъдат да намерени и на сайта на БЛС. A бърз достъп до всички тях е осигурен чрез банера "Доброволци - COVID -19".