Спрете да посягате на медиците! Пазете ги, защото скоро няма да има кой да ви лекува!

Такава позиция заявиха от България лекарски съюз (БЛС) по повод нападнатия и пребит медик от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Враца. Подкрепа изразиха към него и към всички техни колеги от ЦСМП в града.

От съсловната организация се противопоставят срещу всякакъв вид агресия и уверяват, че ще се ангажират с юридическата защита на всеки лекар, изпаднал в подобна ситуация.

Относно катастрофата край Враца, при която загина 3-годишно дете и обвиненият за това пристигнал медицински екип, част от който бе пияна лекарка, БЛС се обяви срещу изместването на фокуса при подобни случаи и индиректното внушаване на вина. Според съюза е от особено значение всички да се придържат към фактите и ги упоменават:

  • Водачът е управлявал автомобила с превишена и несъобразена с пътните условия скорост
  • Няма информация детето да е било в детско столче, което е явно нарушение на закона
  • Сигналът за инцидента е подаден в 19:03 часа, в 19:04 часа линейката тръгва и в 19:09 часа пристига на мястото на инцидента
  • От полицията помагат колата да бъде повдигната и детето да бъде извадено

БЛС потвърждава, че детето е качено на линейката, където се установява, че състоянието му е несъвместимо с живота. Когато има смъртен случай в линейка, по регламент починалият трябва да стои два часа в нея и след това да се свали в Съдебна медицина.

Спешният медицински екип е действал своевременно и професионално и не са налице доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки дадената положителна проба за алкохол от д-р Диана Димова, посочват още от Българския лекарски съюз.

Пияна е била едната лекарка, отзовала се при катастрофата със загинало дете край Враца

Пияна е била едната лекарка, отзовала се при катастрофата със загинало дете край Враца

Медицински надзор ще нищи случая

В общественото пространство по случая най-силно се чуват обвиненията за употреба на алкохол, а на заден план остава въпросът каква е истинската причина за фаталния край на трагичния инцидент: катастрофата или неадекватно оказана медицинска помощ, питат от БЛС.

Според съюза именно изместването на фокуса по въпроса е причина да бъде нападнат и пребит техен колега снощи.

БЛС посочва, че всичко това се случва на фона на огромния недостиг на кадри в сектора, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.