Новият щам на коронавируса "Омикрон" върви към стихване в глобален план, но все още е твърде рано за надежди, че ще излезем бързо от пандемията. Това заяви пред БНТ алергологът акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

"Не съм епидемиолог, но мога да кажа, че вървим към стихване на ковид вълната. Но тук има едно голямо "но" - това стихване не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова бързо и лесно", каза той.

И цитира проучване на учени от Оксфорд, според които дори пандемията да се превърне в ендемия, т.е. да бъде локално заболяване, то това не значи, че то ще бъде безопасно. "Трябва отсега да мислим за това, което повтарям вече 3 години - че трябва да се научим да живеем с коронавируса."

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%

И още - както имало ежегодни ваксини за грип, така следвало да бъде ежегодна и имунизацията срещу ковид, смята ученият. "Това е единственото спасение за в бъдеше, надежда за затихване на пандемията".

Ваксини, лекарства и спазване на епидемичните мерки - това било единственото спасение, докато пандемията стихне неизвестно кога, посочи Петрунов.

Той посочи и данни от САЩ подкрепа на теза - от починалите на база 100 000 души 92% били неваксинирани. С две дози били 7%, а само 1% от починалите са имали бустер. "Трябва да се разбере от хората, че едиснтвеното нещо, което имаме, е имунизацията."

Надежда дават и лекарствата срещу ковид, които вече са на пазара, но много трудно ще станат масови по начин хората да ги приемат сами вкъщи поради спецификата им. Освен това имали ефект едва до най-късно 10-ят ден от началото на заболяването, смята акад. Петрунов.