Има европейски норми за проектиране, на които бъдещата детска болница трябва да отговаря. Това заяви пред Bulgaria ON AIR архитект Мелани Качарова.

Припомняме, вчера родители, лекари, архитекти протестираха срещу изграждане на детска болница върху строеж, започнат преди 40 г., защото е опасно. Те настояват да се отмени обществената поръчка за бъдещата Национална детска болница. В отговор здравният министър Кирил Ананиев ги покани на среща, на която ще присъстват и оценителите на сградата. Срещата ще бъде на 9 март в сградата на министерството. Мотото на протеста беше "Не искаме болница от миналото". 

В такава болница трябва да има повече асансьори за евакуация, има и множество други изисквания. Защо училищата и детските градини са нискоетажни, даде пример архитект Качарова.

Тя допълни, че в проекта, който разработва, предлага болница от павильонен тип с нискоетажна структура, която да бъде безопасна за децата и тяхната евакуация при инцидент.

Председателят на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Владимир Пилософ попита в отвореното писмо как така преди 16 години въпросният градеж е бил неизползваем. Сега изведнъж станало възможно да се завърши успешно.

В отговор архитект Качарова обясни, че при никаква реконструкция сградата, обявена преди 16 години за негодна, не може изведнъж да стане годна.

Според нея най-важното преди проектирането на такава болница е да попитаме децата каква е тяхната представа за болница, а не да ги вкарваме в сграда, която допълнително да ги стресира.