Ръководството на общинската болница в Дупница ще тегли заем, за да погаси дълг за близо 1 милион и 300 хиляди лева. Част от сметките на болницата са запорирани от края на миналата година. Ако не бъде взет заемът, до няколко месеца има реална опасност болницата да бъде закрита, опасяват се от ръководството, съобщи БНТ.

Дълговете на болницата са основно към фирми доставчици на лекарства, с които в момента има подписани договори за разсрочено погасяване на задълженията.

За да се намалят разходите на болницата, ще бъдат съкратени около 40 души от медицинския персонал. Това няма да доведе до липса на лекари- специалисти и закриване на отделения, тъй ще бъдат освободени хора в пенсионна възраст. Ще се промени нивото на компетентност на отделението по гастроентерология от първо на второ. А това означава, че болницата ще работи по по- скъпо платени клинични пътеки. Очакваните приходи са около 20 000 лв. месечно. Едно от звената, които успяват да покрият разходите си е детско отделение.

Предвижда се с 10 да се увеличат леглата в отделението по психиатрия. Така ще постъпят повече приходи, тъй като тосе финансира не от здравната каса, а от Министерството на здравеопазването.