Местната власт в Карлово прие оздравителен план за спасяването на здравното заведение в града. Това стана заедно с ръководството на общинската болницата, съобщи БНТ. На работна среща с кмета на Карлово бяха изяснени и набелязани и редица мерки за запазването на болницата.

Според управителят на болницата медицинските сестри, които подадоха оставка в края на миналата седмица, ще останат на работа в здравното заведение.

Припомняме, в края на минлата работна седмица стана ясно, че се подават масови оставки в болницата в Карлово заради ниско заплащане и лоши условия на труд. Само за един ден 18 медицински сестри са депозирали молби за напускане на болницата в Карлово.

Болницата в Карлово пред затваряне

Болницата в Карлово пред затваряне

Масови оставки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Още тогава стана ясно, че ако медицинските сестри напуснат болницата, някои от отделенията ще бъдат изправени пред реален риск от затваряне. Съществуваше и вероятност болницата да преустанови дейността си, което би оставило 85 хиляди души без лекарска помощ.

Предвижда се местната власт в Карлово да внесе предложението в Националното сдружение на общините, с което да поиска болницата да не бъде ощетявана от бюджетни лимити и промени в медицинските стандарти. Очаква се и в предложението да се включи и искане за допълнително финансиране чрез отпускане на средства от държавата към общините и общинските болници.

По думите на кмета на Карлово Емил Кабаивановн малките общински болници се водят към фалит умишлено. Според него е невъзможно да се спазват някои от изискванията - "... за едно отделение по анестезиология се изискват 4 лекари със специалности". Кабаиванов допълни, че не било важно дали тези 4 лекари са добри и какъв продукт всъщност произвеждат - "... важно е да има четири лекари със специалности". Според него общинските болници са лишени и от средства както за поддръжка на сградите, така и за поддръжка на апаратурата.

Кабаиванов увери, че няма да допусне отделението и неврология и вътрешното отделение към болницата в Карлово да бъдат закрити. По думите му болницата се нуждае от 100 хил. лв., за да може да осигури по-високи заплати на медицинските сестри, както и 33 хил. лв. от Здравната каса за системата с пръстовия отпечатък.