Здравните власти решават за здравното тестване на децата в училище, ясли и детски градини. Това тестване обаче няма да става в рамките на седмица, за да няма струпване пред лабораториите и кабинетите на личните лекари.

Това стана ясно от коментара пред БНТ на доктор Ангел Кунчев за пандемията и старта на учебната година. Ако има зараза, ще се решава на момента как да се реагира. В детските градини е невъзможно да се носят маски.

Няма да има нови правила във връзка с удължаване на епидемичната обстановка. Кунчев подчерта, че у нас има тенденция за намаляване на заразата.

203 души - рязък скок на заразените с COVID-19 у нас

203 души - рязък скок на заразените с COVID-19 у нас

9 души са починали

Ако тенденцията е устойчива може след септември да не се удължи епидемичната обстановка, стана ясно от думите му.

Kунчев поясни, че болниците са забавили обявяването на смъртните случаи. Имало секретарки, които през уикенда не отчели смъртните случаи и затова имаше ден с 18 смъртни случаи. Това е в нарушение на разпоредбите на щаба.

Има умора сред здравните работници, коментира още доктор Кунчев. Този извънреден начин на работа много натоварва, отчете той. Далеч сме от сценария да има болници само за пациенти с Covid-19. При рязко влошаване на ситуацията може да се затворят заведенията. Няма да се затварят градове.