Болниците изказват притеснението си, че през зимата няма да може да платят очакваните от тях възнаграждения за персонала, качествено лечение на пациентите, а и да си платят сметките за ток и отопление.

Това се казва в писмо, изпратено днес 7 октомври и подписано от Асоциацията на университетските болници, Национално сдружение на частните болници в България, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Българска болнична асоциация и Сдружението на общинските болници в България

Притесненията им са предизвикани от това, че бюджетът за болнична медицинска помощ е увеличен само с 3,4% за 2022 г. спрямо 2021 г., а клиничните пътеки бяха средно повишени с 25% за сметка на обема дейност; прогнозата за инфлацията е била по-ниска от реалната, а клиничните пътеки продължават да са недофинансирани, увеличението на цените на клиничните пътеки е обвързано с увеличение на заплатите на медицинския персонал чрез задължение, натрупал се е недостиг в условията на галопираща инфлация. Без остойностяване на цените на клиничните пътеки и увеличаване на средствата за здравеопазване като дял от БВП и на прага на новия отоплителен сезон стоят проблемите с високата електроенергия, вода, газ и др.

Болниците призовават да бъде използван излишъкът и съответната необходима част от резерва на Националната осигурителна каса за посрещане на непредвидено по-големите разходи на лечебните заведения. Като причина се посочва усложнената икономическа ситуация в края на 2022 г. В допълнение болничните асоциации настояват на всички лечебни заведения да се заплати реално извършената дейност, като единичните цени се индексират с процента на инфлацията, обявена от НСИ, считано от 1 септември до 31 декември 2022 г.

В писмото си болниците посочват, че заложените абсурди при определянето на лимитите на лечебните заведения вече е довело до фрапантни диспропорции в отделните области на България и този проблем тепърва ще се задълбочава.

Писмото е адресирано до министър-председателя Гълъб Донев, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министъра на финансите Росица Велкова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на УС на Български лекарски съюз Иван Маджаров.