Броят на смъртните случаи по българските болници не зависи толкова от качеството на лечение, а от възможностите, които самите болници имат изначално. От това зависи и профила на прием на болни - има болници, които поемат най-тежките случаи. Такива за Исул, където смъртността е най-висока, както и Пирогов и ВМА. Това коментира проф. Спас Спасков, бивш директор на спешната болница "Пирогов" в студиото на Нова телевизия. Той посочи, че в България е въведен единен протокол за лечение на коронавирус и медиците го следват.

Данните, изнесени вчера от изследването "Индекс на болниците" показват повишение на смъртността спрямо предишната година - през 2020 г. тя беше 11 на сто, докато през 2021 г. е достигнала до 18%.

Спасков подчерта, че трябва да се направи сериозен анализ на данните за смъртността, но не може да се търси вина в определени лекари и болници. Той подчерта и че е важна и общата смъртност, която също бележи сериозно повишение в последните две години.

Математикът Николай Витанов смята, че вирусът се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава. Той определи тази седмица като критична поради завръщането на учениците в училище. Витанов очаква натиска върху болниците да достигне максималния си размер и данните, за които трябва да се внимава, са болните лекари и недостатъчния медицински персонал.

Витанов добави, че трябва да внимаваме. "Ако действаме интелигентно, няма да си натресем на главата вторичен пик", добави той.

Николай Витанов: Намираме се в критична седмица

Николай Витанов: Намираме се в критична седмица

Ако действаме интелигентно, няма да си натресем на главата вторичен пик