Лекарите в болниците също започват подготовка за национални протестни действия. Това обявяват в своя декларация до медиите от Национално сдружение на частните болници (НСЧБ), Сдружение на общинските болници в България(СОББ) и Българска болнична асоциация(ББА).

„Призоваваме всички колеги – лекари, медицински сестри, лаборанти, призоваваме нашите пациенти да се изправим заедно в защита на справедливите ни искания и срещу безобразията на здравната администрация”, се заявява в декларацията.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че лични лекари излизат на протест в понеделник заради недомислиците в системата. Ще протестират джипита от Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново. Лекарите не искали пациентите да бъдат заблуждавани, а те да носят отговорност за лъжите на други хора.

Джипита започват протести заради недомислиците в системата

Джипита започват протести заради недомислиците в системата

В няколко области от понеделник

В декларацията си лекарите от болниците са категорични, че сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите. Те призовават правителството да предприеме истинска реформа на здравеопазването за повишаване на качеството на медицинската помощ и улесняване на достъпа на пациентите до нея.

Медиците искат здравна система, която да е финансово обезпечена. Призовават правителството да вземе решение за 100% заплащане на здравните вноски от държавата на подопечните си здравно осигурени. Искат здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии.

Лекарите настояват и за здравна система, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите – пациентите и техните осигурители. Искат пациентите да имат свобода да избират къде, при кого и как да се лекуват. В декларацията си те настояват още за справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуват медицина така, както са я учили и в което са се заклели.

Чрез новата Национална здравна карта се отнемало правото на пациентите да изберат болница. Щели да бъдат принудени да се лекуват само по местоживеене. Щели да се закрият работещи болници, а доказани специалисти щели да бъдат лишени от работа. Това щяло да стане по критерии, които създавали само условия за корупция.

Лекарите предупреждават и че седмичните лимити по дейности и закупуване на дейности по усмотрение на администрацията, щели да спрат достъпа на медицинска помощ. След като бъдат изчерпани, отново щели да се създадат предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания, притеснени са още болничните медици.

До увеличение на плащания на пациентите и трупане на нови дългове на болниците щели да доведат намалените цени на НЗОК в редица дейности.

Новите правила за административен контрол превръщат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите, недоволни от водената политика. В амбицията си да стане господар на медиците, министър Москов създал хаос, непознат на здравната ни система досега, изтъкват медиците.

Те са категорични, че повечето от новите правила били грубо нарушение на законите и Конституцията на страната. Доказателство за това не е само решението на Конституционния съд. И Националната здравна карта, и проектът за така наречения служебен Национален рамков договор, и проектът за Наредбата за основния пакет здравни дейности - са все примери за погазване на принципите, процедурите и ограниченията на закона. 

Лекарите са недоволни, че усилията им да защитят правата си по законов ред чрез съдебната власт не дават резултат. Здравната администрация превръщала процесите в игра на котка и мишка, в нечестно състезание с времето, необходимо за издаване на съдебните решения, в резултат на което нанесените вреди на лекари и пациенти, остават за тяхна сметка.