Все повече млади хора се заразяват. Това сподели пред БНТ директорът на Пирогов Асен Балтов.

Това е заради разхлабването на мерките и отваряне на ресторантите и нощните клубове.

60% от европейците не вярват, че вирусът е толкова заразен. Затова и по думите на Балтов няма да се въвеждат нови стриктни мерки, защото хората не са склонни да спазват мерките.

Очакваме по-лошия сценарий, изтъкна Балтов. Затова и болниците се подготвят. Младите не спазват мерките, недоволен е той. Има млади хора, които карат тежко вируса, посочи Балтов. Физическите натоварвания, сауните по-бързо заразяват с вируса.

Средно на ден се правят около 150 теста в Пирогов. Трябва да има тестове за коронавирус при влизане в болница според директора на лечебното заведение.

63 са новите случаи на коронавирус в България

63 са новите случаи на коронавирус в България

Петима са починали

Има свободни легла в Пирогов. 29 пациенти с вируса се лекуват в болницата. Има здравно неосигурени пациенти, които се лекуват там с Covid-19. 79 медици в Пирогов са се заразили при първата вълна на вируса. Сега заразените медици са 3.

Няма сериозен пик на заразени колеги, подчерта Асен Балтов. Има обаче медици, които подценяват заразата и не носят предпазни средства постоянно.

И частните болници трябва да се включат в лечението на заразени. Критично за системата е, ако в София има дневно по 100 заразени и 20% от тях се нуждаят от постъпване в болница. Шефът на Пирогов предупреждава, че опасността от заразата е в дискотеките. По-важен е самоконтролът, категоричен бе Асен Балтов.

Борисов: Няма да затваряме, 40% не вярват, че има коронавирус

Борисов: Няма да затваряме, 40% не вярват, че има коронавирус

Щабът, ако ги питам, ще ми предложат да затворя абсолютно всичко