Трите общински болници в Смолянска област - Мадан, Девин и Златоград, остават без клинична пътека за лечение заразени с Covid-19. По тази клинична пътека ще работи само областната болница, съобщи БНР.

Общинските болници могат да сключат договор по 104-та клинична пътека, при положение че имат договор с инфекционист. До момента нито една от общинските болници не е подала в касата документи за сключване на такъв договор. Те ще работят по 39-а клинична пътека за бронхопневмония, тъй като по-голямата част от пациентите с Covid-19 са и с бронхопневмония.

Областният управител Недялко Славов припомни, че в общинските болници се поемат леките и средно-тежките случаи. Идеята е по този начин да не се натоварва областната болница, която е с най-висока натовареност.

"До момента личната ми преценка е, че общинските болници, редом с областната болница, се справят. Не считам, че е редно, към момента и предвид заболеваемостта през изминалите месеци, да се натовари само областната болница. Още повече, че на нея разчитаме и за тежки случаи, както и други заболявания