Премиерът Бойко Борисов атакува сланината и ракията. „Правителството стои твърдо зад здравната реформа”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференция на тема „Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата”. 

По думите му, когато се влияе върху бизнеса на едни, нормално било те да са нещастни. В живота щастието на едни се гради на нещастието на други, констатира Борисов.

Не може да толерираме липсата на дисциплина, заяви той и даде за пример ПТП-тата. Рисковите шофьори трябвало да се „одират” от застрахователите, както той поиска. 6 платна е Южната дъга, похвали се Бойко Борисов. На няколко метра били намачкани мантинелите. Премиерът каза, че от джоба на българите за „подобни бабаити” годишно се плащали стотици милиони лева.

Този, който пие ракия, пуши, яде сланина и няма хранителни навици, трябва ли другите да му плащат, недоволен е Бойко Борисов. И посъветва - да се пие здравословно. Идва Коледа и Нова година, предупреди министър-председателят.

И едно предупреждение към родителите: „Когато купуваш на едно дете по 3 сладоледа на ден, не му правиш добре, увреждаш го”.

Връщайки се към същностните проблеми на реформата, той обясни, че „много сладко се печели от лекарствата”. Той похвали ВМА - спестила за 10 месеца 21 млн. лева „за майонеза, лютеница, охрана, храна”. 

Нямаме претенции с министър Москов, че сме най-умните, само най-красивите засега, пошегува се той с гостите на конференцията, уверявайки ги, че всички техни идеи ще бъдат чути от кабинета.

Здравният министър Петър Москов изтъкна на свой ред, че според доклад на Световната банка разходите за здраве ще наложат натиск върху бюджета и ще затруднят изпълнението на други приоритети на страната. Той отново застана зад идеята за национална здравна карта. Средната осигуреност на болнични легла в ЕС е 4,8 на 1000, обясни здравният министър. Над 48 000 са болничните легла към 31 декември, 2014 г. Функциониращите легла, които се финансират през фондовете на НЗОК, са малко над 39 000, стана ясно от доклада на Москов.

Реалната нужда от болнични легла е 26 095. Цялата тази ситуация той определи картинно - все едно човек да има нужда от малък хладилник, а да си купи 4 фризера, за които да плаща той и други консумативи. Министърът се обяви за промяна на начина, по който се финансират болниците.

Какво финансираме - финансираме лечение или финансираме структура, попита здравният министър. След въведеното задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарствени продукти той очаква 44 милиона лева отстъпка за 2015, за 2016 – 65 милиона лева и 80 милиона лева за 2017-а. До този момент отстъпките до миналата година били в размер на 500 хиляди лева.

Пациентите доплащат до 500% за някои продукти, оплака се още доктор Москов. Сега това ще се промени, по мнението му, с промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Здравният министър отново защити комплексното лечение.

В системата на здравеопазването има доста наболели проблеми, коментира и професор Генчо Начев, началник на болница Света Екатерина. Според него нужна е промяна, която да подобри качеството на лечение на пациентите и ефективно да се разходват средствата в системата.

Омбудсманът Мая Манолова също взе думата. Съгласие по важните проблеми на реформата в здравеопазването няма, изтъкна тя. Манолова настоя за съгласие за болничната и доболничната помощ. Българите плащат от джоба си над 50% от цената на медицинската помощ, подчерта омбудсманът. Ако здравеопазването не е организирано добре, колкото и средства да се налеят в него, нямало да има ефект, по мнението й.

Мая Манолова критикува и ежегодните твърдения, че направления няма. Тя атакува и болничните лимити. Омбудсманът наблегна и на темата за двата болнични пакета. Оказва се, че лимити щяло да има и за базовия пакет. Съгласие нямало сред гилдията за методиката за националната здравна карта. Важно е какви ще бъдат последиците за пациента, смята Манолова.