Маската е най-препоръчителното защитно средство срещу коронавируса.

Това посочи пред bTV д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на Националния оперативен щаб.

"В началото имаше недостиг на маски и се тръгна с шалове, шлемове, които придобиваха все по-странна форма и размери. Шаловете и шлемовете не са сериозна защита срещу вируса. Маските са с различна степен на защита, основната им роля е да пазят нас от околните и обратното", подчерта д-р Брънзалов.

Според него отварянето на ресторантите остава на последно място в отпадането на мерките, защото там е най-висока опасността от заразяване.

Джипитата започват да записват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

Джипитата започват да записват желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

Очаква се масовата ваксинация да започне в края на февруари, уточняват от БЛС

"Разпускането на мерките се прави след анализ. Ние не сме за затварянето на бизнесите просто ей така", посочи специалистът.

Според него училищата също са едно опасно място."Децата обаче много се измъчиха, ще срещат трудности със завършването, психилогически също не са добре нещата, и за техните родители", отбеляза д-р Брънзалов.

За отварянето на фитнесите, той посочи, че във фитнеса има възможност да се спазва по-голяма дистанция, отколкото в ресторанта. Ако цифрите със заболелите се подобрят, мерките ще бъдат разхлабени допълнително, увери той.

Дискотека с искане за оставка под прозорците на МС

Дискотека с искане за оставка под прозорците на МС

Протестиращият бранш иска от Борисов, а от Ангелов иска оставка

Който иска да се ваксинира срещу коронавируса, трябва да потърси личния си лекар и да заяви желание, припомни зам.-председателят на БЛС. По думите му пациентите с хронични заболявания би трябвало да са с приоритет, като това е посочено и в Националния ваксинационен план.

Да изчакаме кратката характеристика на ваксината на "АстраЗенека" и тогава да коментираме дали тя не бива да се прилага на хора над 65-годишна възраст, призова той.