С митинг - дискотека, проведена срещу прозорците на Министерски съвет, ресторантьори, собственици на заведения и работещи в тях настояват да започнат работа от 1 февруари.

"Стига двоен стандарт, развлекателната индустрия иска да работи", "Развлекателната индустрия е част от свободата, да свалим оковите", "Ние не искаме помощи, искаме да работим", "Домашен арест" - с такива плакати от бранша излязоха в своя защита.

Ресторантьорите поискаха и оставката на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Борисов към протеста: Вместо да се радваме, търсим начин да избухне пак пандемията

Борисов към протеста: Вместо да се радваме, търсим начин да избухне пак пандемията

Правителството отпусна 5,76 млн. лв. за общините

Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие, както и с изградена жива верига от полицейски служители, които пазят входа на изпълнителната власт.

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов заяви за News.bg, че протестът се провежда под формата на дискотека, защото ресторантьорите и нощните заведения са увеселителен бранш и искат да забавляват хората.

Основното искане на ресторантьорите е да работят - от 1 февруари да отварят врати, а от 1 март да отварят и нощните заведения. Ние не очакваме нищо от здравния министър, а очакваме от премиера Бойко Борисов и от правителството, обясни Алибегов.

Какво ли ще поискат още срещу разума, диви се Ангелов на протеста

Какво ли ще поискат още срещу разума, диви се Ангелов на протеста

Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на хората

От бранша са готови да отворят протестно врати на заведенията си на 1 февруари, но увериха, че това ще стане при спазване на всички противоепиемични мерки, с вечерен час до 22.30 ч. и с капацитет на местата в заведенията до 50%.

Браншът предполага, че ще бъдат наложени глоби, една част от които са готови да платят, други да обжалват.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов предложи два варианта на здравния министър за отварянето на заведенията. 

След проведена среща с БХРА беше взето решение, а след това издадена и заповед, че заведенията отварят на 1 март

Ресторантьорите обаче изразиха несъгласие и обвинаха хотелиерите в подмолност заради проведената среща с Костадин Ангелов. 

Два варианта за заведенията предлага Борисов на Ангелов

Два варианта за заведенията предлага Борисов на Ангелов

Удължават извънредната епидемична обстановка с три месеца - до 30 април

Миналата седмица Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че готвят протест на 27 януари пред Министерски съвет.

Това стана след като по-рано на брифинг на НОЩ премиерът Бойко Борисов заяви, че компромис по отношение на разхлабването на мерките, може да се направи само с образованието.

Преди това здравният министър подчерта, че отварянето на заведенията може да стане най-рано на 18 февруари.

На последната им среща в Министерски съвет ресторантьорите и управляващите не постигнаха съгласие за отварянето на заведенията, като от бранша дадоха срок до края на миналата седмица за решение в тяхна полза. Конректно решение обаче не беше взето.

Ресторантьорите обвиняват хотелиерите, че са действали подмолно

Ресторантьорите обвиняват хотелиерите, че са действали подмолно

Според Лъчезар Борисов от БАЗ държавата не могла да ги убеди защо не бива да отварят

След това Борисов съобщи, че молове, фитнеси и зали спорт отварят в началото на февруари. Той заръча на здравният министър да проведе още една среща с ресторантьорите, за да се изясни при какви условия и кога те могат отново да започнат работа.