Здравният министър Петър Москов е убеден, че БСП и ДПС са замесени във всяването на паника за ваксините.

След парламентарния дебат по темата министърът заподозря, че двете партии, които готвят вот на недоверие срещу него, имат пръст в казуса.
Става въпрос за политическа атака, отсече здравният шеф, макар че призна, че за себе си да не е намерил отговора дали двете партии са инициатори, или са яхнали вълната на скандала.

С размяна на епитети депутатите загряха за дебата за ваксините

С размяна на епитети депутатите загряха за дебата за ваксините

Появата на министър Москов предизвика емоции

ДПС депутатът Тунчер Кърджарлиев, който по-рано вече се спречка с Москов по темата, обяви за финал на дебата, че е видял страх в министерските очи, маниерничене, театралност.

Няма душа, която да не може да не бъде наранена, нещо скверно, което да не може да бъде казано в името на политически цели, остана огорчен от дебата пък самият министър Москов.

Той обясни и защо ваксините за хепатит „Еувакс” нямат листовки на български. За пореден път той подчерта, че те няма да се прилагат на наши граждани, а се пазят за бежански бум. Наречете го фашизъм, ако искате, но от българските данъци аз няма да заделям пари за чужди ваксини, отсече той.

Москов и Кърджалиев „премериха документи” на парламентарната трибуна

Москов и Кърджалиев „премериха документи” на парламентарната трибуна

Цецка Цачева върна министъра на мястото му

В крайна сметка парламентарните разпри за ваксините приключиха с приемане на решение, задължаващо министъра на здравеопазването да представя всеки януари и юли подробен доклад за осигуряване на необходимите ваксини по изпълнението на имунизационния календар на страната в  здравна комисия.  

Припомняме, че дебатът в парламента се проведе малко след като скандалът с двете ваксини утихна. Здравният министър Петър Москов даде редица нарочни изявления още преди срещата си с депутатите по темата, в които гарантира, че ваксините отговарят на всички възможни стандарти и са безопасни.

Той демонстрира не веднъж сертификата на детската ваксина "Пентаксим" и подчерта, че дарените от Турция количества от имунизационния препарат са произведени във Франция, откъдето идвали и досегашните ни доставки. Веднъж изпратена в Турция, ваксината е опакована там, за да има инструкции на турски, обясни Москов.

Той разясни и казуса с хепатитната ваксина "Еувакс" - тя не е част от имунизационния календар на страната ни и няма да бъде прилагана на български граждани. Част от дарението, тя се държи в складове на здравното ведомство в случаи на национални кризи, бедствия или рязко увеличаване на бежанския поток към страната. Макар че тези аргументации са обществено достояние вече повече от седмица, Москов прилежно ги преразказа на депутатите и днес. 

След дебата в кулоарите на парламента здравният министър потвърди информацията, че ще се преговаря за още 40 000 ваксини.
Министерският съвет е взел решение, което дава зелена светлина на здравното ведомство да преговаря за допълнителен внос на още ваксини.

Москов коментира, че е имал среща с фирмите, които ще се явят на търг за доставка на ваксини. Ако се окаже, че те са в невъзможност да доставят по реда на Закона за обществените поръчки, според здравния министър държавата не трябва да е с вързани ръце.

Д-р Петър Москов заяви, че не е притеснен от настъпващия грип, и успокои, че няма нищо страшно. В страната имаме грипна епидемия, типична за сезона, успокои министърът на здравеопазването.