Депутатите на два лагера ще дебатират днес за ваксините „Еувакс” и „Пентаксим”.

Припомняме, внесените у нас като дарение ваксини разбуниха политическите духове, след като се разпространиха твърдения, че ваксините са опасни.
От здравното министерство обаче неколкократно обясниха, че ваксината за хепатит „Еувакс” не е част от имунизационния календар на страната и се държи на склад в случай на кризи или бежански бум. „Пентаксим” пък се прилага на българските деца, тъй като е същата по съдържание и производство като доставяните до момента количества от същата марка от Франция. Въпреки това обаче левицата настоя здравният шеф Петър Москов да се отчете в парламента по въпроса.

Депутатският дебат обаче бързо даде място на обидни квалификации. Източник на такива стана депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който си размени противоречия с герберката Даниела Дариткова и не се посвени да отправи към нея личностни обидни квалификации.

За това си деяние той бе „награден” със забележка от парламентарната шефка Цецка Цачева, която пък беше "загряла" вече от спора с Корнелия Нинова.
На слизане от трибуната Байрактаров все пак констатира „като за последно”: „Прост човек и силен вятър спиране нямат”.

Москов и Кърджалиев „премериха документи” на парламентарната трибуна

Москов и Кърджалиев „премериха документи” на парламентарната трибуна

Цецка Цачева върна министъра на мястото му

Социалистите настояха, че ваксините не са законно внесени у нас, а едната от тях дори не била в имунизационния календар на страната.

ДПС също се захванаха за обидни думи. Депутатът Хасан Адемов осъди здравния министър, че в разгара на драмата с ваксините Москов е използвал към опонентите си нарицателни като мръсници, сган и вещици.  

Те са недопустими за представител на изпълнителната власт. Уважаеми господин реформатор, опита на опозицията да внесе яснота и прозрачност за успокоение на хората вие нарекохте спекулация с майчинските чувства. Добрите намерения в правова държава не могат да минат през нарушаване на закона, поучи Адемов здравния министър.

Москов пък демонстрира разочарование, че е дошъл за сериозен дебат, а дискусията се връщала към гръмко веселие и разнасяне на епитети.