Сега е моментът в държавата да се направят няколко здравни реформи - да се въведат електронни здравни картони, да се реши проблемът с фалшивите болнични, да се инвестира в извънболничната помощ и профилактиката.

Такава позиция изрази заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В държавния бюджет за 2021 г., който е одобрен на първо четене, са предвидени разходи за 47 млрд. лева, което е с 5 млрд. лева повече от приходите в хазната. Здравеопазването, образованието и социалната политика са приоритет и към тях ще се разпределят повече пари от тази година

"Държавата можеше да направи много, но тя се хвърли да гаси социалните пожари", коментира Красимир Дачев в предаването "Денят ON AIR".

Становището на БТПП относно НЗОК е, че подкрепя продължаващото запазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8 на сто, но следва да се изравни делът на осигуровките, плащани от работодателите и тези от служителите.

Според него е важно държавата да се справи с фалшивите болнични и с фалшивите социално слаби, но не е в състояние да ги контролира.

"Разчита се на съзнанието, което в България е дефицитна стока", заяви зам.-председателят на БТПП.

Той допълни, че от БТПП не са съгласни с увеличаването на заплатите на държавните служители и бизнесът е притеснен от това, че увеличението на социалните придобивки може да остане за негова сметка.

"Заплатата се увеличава, когато ти произвеждаш повече. Но когато всичко се срива, няма логика." - каза още Дачев.