Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи бустерна доза. За това призова пред Нова телевизия проф.Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столичната община.

Той подчерта, че за Омикрон най-важното е човек да има бустерна доза. 75% си защитен, в другите проценти преболедуването е по-леко, поясни експертът.

Кантарджиев посъветва тези, които сега решават да се ваксинират, да го направят навреме, за да се избегнат опашки и струпвания на хора. По негови думи има много места в София, където това може да се направи. Той посочи, че 45% от столичаните вече са ваксинирани.

Кантарджиев заяви, че докато НЦЗПБ не потвърди за наличието на Омикрон у нас, не може да се каже, че е тук.

Съветникът за пандемията: Омикрон е у нас, трябва да се затегне контролът на мерките

Съветникът за пандемията: Омикрон е у нас, трябва да се затегне контролът на мерките

Краят на четвъртата COVID вълна да се насложи с началото на петата, очаква Радка Аргирова

Относно опасността от появяването на грип и Делта вариант на COVID-19, освен Омикрон, проф. Кантарджиев заяви, че и да се явят случаи на грип, няма да е трагедия и новина.

Според него ще имаме случаи през февруари, но те няма да са много. По негови думи Омикрон ще измести Делта, както е станало във Великобритания, тъй като новият вариант е доста по-инфекциозен. Във Великобритания има много ваксинирани, и то предимно с две на AstraZeneca, те вече си слагат бустерна, защото само с двете дози защитата не е голяма, уточни Кантарджиев.

Той посочи, че когато има висок процент заболели, се вдига и процентът на хората, влизащи в болница. Много зависело и от средната въраст на населението, а ние сме с по-възрастно население. Това по негови думи е риск за здравната ни система. "Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира. Натоварва се спешната помощ и лекарите на първа линия", предупреди Кантарджиев.

Според него след седем месеца на "нищо неправене" всяка мярка е полезна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират със 75 лева. За него мерките просто трябва да се спазват - маски, дистанция и изолиране на болните.

Симидчиев пита: При Омикрон какво правим със сертификатите на база антитела

Симидчиев пита: При Омикрон какво правим със сертификатите на база антитела

Дори хората с повече антитела ще се заразят с новия вариант