България е във крайна фаза на четвъртата вълна на коронавируса, но към нея ще се насложи и началото на петата вълна, очаква се и всеки момент да са налични данните за Омикрон в България, тъй като околните страни докладваха, че новият вариант на коронавируса е засечен в съседните страни. Това обясни пред бТВ проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите за пандемията.

Най-вероятно той е в страната, но ние разполагаме със специални тестове, които не са секвенирани, а PCR и се изисква допълнително потвърждаване от НЦЗПБ. Все пак данните, които имаме, са, че в страната има Омикрон, случаите не са много, но има, поясни тя.

На едно място са засечени шест случая, в тяхната лаборатория - два, в друга лаборатория - десетина. Всички идват от пътуващи от чужбина, добави още Аргирова.

По думите й мерките са достатъчни, но трябва да се спазват, за да се спре Омикрон. Трябва да се засили процесът на проследяване на карантинирани лица за това дали спазват карантината си, колко време преминава от влизането в страната до резултатите от първия тест и къде прекарват хората времето си, поиска съветникът на премиера Кирил Петков.

Симидчиев пита: При Омикрон какво правим със сертификатите на база антитела

Симидчиев пита: При Омикрон какво правим със сертификатите на база антитела

Дори хората с повече антитела ще се заразят с новия вариант

В МС има план за действие заедно с МЗ, БЛС и широк кръг от институции, посочи още Аргирова. Тя поясни, че ще се актуализират мерките и при влизане в страната и при повишен брой случаи на определено място. Разчита се да се наблюдават цифрите по области, не за всички едно и също, а в зависимост как в отделната област се развива пандемията, поясни вирусологът.

Обмисля се и въпросът всички пенсионери, които са ваксинирани, да получат 75 лв., но това ще стане ясно първата седмица на януари.

Радка Аргирова каза, че се наследяват няколко неща от предходното правителство - Националния план за действие, структурите и екипите, които работят за ваксинация. Тя отказа да оценва управлението на пандемията от предходния здравен министър Стойчо Кацаров, но смята, че се е справил добре. Грешката за нея е, че не е имало истинска ваксинационна кампания и е имало противоречиви сведения от производителите на ваксини и СЗО.

Радостина Александрова: Омикрон у нас е въпрос на дни

Радостина Александрова: Омикрон у нас е въпрос на дни

Вирусът ни шамароса

Относно високата смъртност в България Аргирова смята, че третата доза на ваксинацията я ограничава. Дори хора с две дози са далеч по предпазени от тежко протичане и смърт, отколкото тези, които не са ваксинирани, поясни тя.

Радка Аргирова очаква пикът на грипа тази година да е в края на януари-началото на февруари, има данни от Европейския център по профилактика, че вече има грип А.

Тя смята, че здравната система у нас ще издържи, но ваксинацията оттук-насетне ще е по веднъж годишно. Коронавирус ще съществува дълго, но по-важно е кога ще успеем да се отървем ние от него, в Западния свят ще е април-май 2022 г., у нас - малко по-късно, посочи експертът.

Кацаров сигурен: Омикрон в България ще има

Кацаров сигурен: Омикрон в България ще има

Здравният министър не предвижда допълнителни мерки заради новия щам