Съвсем нормално и очаквано е вариантът на COVID-19 Омикрон да се разпространи и в България. Това заяви пред БТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Такова е естеството на въздушно-капковите инфекции. Никой от тези варианти на вируса не ни е прескочил, затова не смятам, че и този ще ни прескочи", заяви той.

До този момент няма потвърдени официално случаи на Омикрон. Очаква се обаче пробите на съмнителни тестови субекти да бъдат анализирани и не би било учудващо, ако някои от тези проби или други в бъдеще, бъдат положителни, стана ясно още от думите на главата на здравното ведомство.

Не се налагат допълнителни мерки заради новия щам, съобщи още той. Към момента единствено не се позволява влизането на хора от ЮАР, където е огнището на новия вариант.

1652 новозаразени и 116 починали с коронавирус за денонощие

1652 новозаразени и 116 починали с коронавирус за денонощие

Активните случаи намаляват, новоизлекувани са 2690 души

Кацаров не приема и критиките относно работата си като служебен министър. И даде пример - "леталитетът" (смъртността) при предишните COVID вълни бил по-висок.

"Това се дължи на това, че бе създадена една по-добра организация. Нямаше хаос и паника при приемането на болните, нямата такава и сега", твърди Кацаров. Високата смъртност у нас се дължала на лошата и неефективна здравна система, смята министърът.

Кацаров подчерта, че бил положил всички усилия, за да има по-голям процент ваксинирани, като първото нещо, което направил като министър, било да укаже на личните лекари да ваксинират приоритетно възрастни хора от понеделник до четвъртък. Много от политическите сили в настоящия парламент обаче, оплака се той, били явни пропагандатори против имунизирането.

"Смятам, че и те трябват да поемат част от отговорността", остър бе Стойчо Кацаров.

Удължиха епидемичната обстановка до 31 март 2022 г.

Удължиха епидемичната обстановка до 31 март 2022 г.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53%