Към момента няма болница, независимо от собствеността й, която да не участва в борбата с коронавируса. Това се посочва в становище на Българската болнична асоциация, подкрепено от НСЧБ относно организацията на приема на пациенти с COVID-19.

Те посочват, че Министерството на здравеопазването трябва да прецизира начина, по който всяко лечебно заведение ще се включи в процеса.

От Българската болнична асоциация заявяват, че подкрепят идеята на МЗ във всяка многопрофилна болница да бъдат заделени легла, които да обслужват пациенти по специалностите в съответното лечебно заведение, които са и заразени с коронавирус.

За специализираните болници пък трябва да се направи индивидуална преценка за възможностите.

За тежките случаи от Асоциацията предлагат да се определят едно или няколко лечебни заведения, които да поемат единствено тези тежки случаи за лечение на коронавирус и да се финансират целево. Това според тях трябва да бъдат лечебни заведения, където вече има подготовка за лечение на инфекциозни болести, както и необходимите за този вид лечение медицински специалисти и оборудване.

Здравният министър се зарича: Няма да има прошка за абсолютно никого

Здравният министър се зарича: Няма да има прошка за абсолютно никого

София вече нямала проблем с болничните легла

Всички останали болници пък трябва да командироват персонал в тези заведения, където необходимостта от 24-часови смени ще изисква голям голям човешки ресурс. Добре е да се организират бързи курсове за поведение на този персонал, по единен протокол за лечение на COVID-19, изготвен от МЗ, и правила за преминаване от мръсна в чиста зона, посочва се в позицията.

Според Българската болнична асоциация за подобряване на организацията в София и района трябва да се определят две или три болници, които изцяло да приемат пациенти с тежки случаи на протичане на заразата, за да няма проблем с неприети пациенти. По този начин ще се оптимизират процесите, ще се следва единен протокол - кои пациенти са за болнично лечение и кои за домашно лечение, и това ще позволи на координационния център да заработи всеобхватно.

Те изразяват мнение, че моментът е подходящ да се развие и предложението на ресорния вицепремиер Мариана Николова да се търсят структури, в които да се изолират само заразени с коронавирус, за да се ограничи разпространението на заразата.

Асоциацията ще предложи своите коментари относно промените в ЗБНЗОК пред Здравната комисия при Народното събрание този четвъртък.

Кирил Ананиев прехвърли топката с леглата в болниците към Ангелов

Кирил Ананиев прехвърли топката с леглата в болниците към Ангелов

Болниците и леглата не могат да изчезнат, въпрос на организация е