От снощи на територията на София проблем с болничните легла няма. В това увери в сутрешния блок на Би Ти Ви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той не може да възприеме факта, че в положение, в което има заповед на здравния министър за спиране на плановите операции, в същото време болниците да нямат възможност да разкрият допълнителни легла.

Няма да има прошка за абсолютно никого. След като има свободни легла, няма планови пациенти и операции, трябва да се разкриват максимален брой легла, категоричен беше проф. Ангелов.

"Няма да стане!": Ангелов иска оставката на шеф на болница, отказала да приеме COVID пациент

"Няма да стане!": Ангелов иска оставката на шеф на болница, отказала да приеме COVID пациент

Става въпрос за Четвърта градска болница в София

Не може болниците да обясняват, че щом няма планова дейност, да не разкриват легла за коронавируса. Не може в една болница, когато няма планова дейност, да няма желаещи да се включат в лечението на пациенти, заразени с коронавирус, недоумява здравният министър.

Проф. Ангелов изтъкна, че страхът не може да ни води във взимането на решения. "В големите лечебни заведения да казват, че няма желаещи да се включат в лечението на COVID, остава неразбираемо за мен. Трябва да се вкара законова промяна, че щом като са полагали Хипократова клетва, трябва да я изпълняват. Не може някои да се счита за галеник и да каже, че няма да влезе в лечебното заведение. Ако толкова нямаме лекари, аз ще вляза в парламента да призова българските депутати, да си съблекат костюмите и да влезем да лекуваме заразените пациенти", изтъкна той.

Фандъкова поиска проверка на Четвърта градска болница

Фандъкова поиска проверка на Четвърта градска болница

Тя изрази пълната си подкрепа за здравния министър...

Той почерта, че ако сегашните мерки се спазват от всички, нещата ще си дойдат на мястото. "Нали уж единството прави силата, къде е тази сила в момента? Не може в една дискотека да се пуши наргиле, да се заобикалят правилата и да се казва, че няма коронавирус", ядоса се министърът.

Здравният министър даде да се разбере, че има контрол върху здравната система и увери, че щом се завърне на работа в понеделник, ще извърши проверки във всички лечебни заведения в София. Щом има болница за активно лечение и има заповед на здравния министър за 10% от лечебното заведение за Ковид, това трябва да бъде факт, настоя Ангелов.

Не е време да празнуваме и да ходим по молове, ресторанти, по почивки. Натискът върху системата е огромен, но ако вълната е огромна и се увеличава като снежна топка слизаща от планината, няма да можем да я овладеем, предупреди здравният министър.

Пациентски организации застават зад министър Ангелов за приема на болни с COVID-19

Пациентски организации застават зад министър Ангелов за приема на болни с COVID-19

Болниците да търпят санкции при отказ...

Проф. Ангелов посочи, че който нарушава правилата на здравния министър, значи не е за тази система. Не мога да се съглася, че ще има неразбрал директор, който си прави свои правила, ядоса се той.

Проверка на Четвърта градска болница в София ще бъде направена и тя ще докаже, че няма никакви нарушения. Правилата са еднакви за всички и те ще се спазват. Не може някой да чака в линейката, а трябва да му се правят изследвания, снимка, преценява се състоянието му и ако е за болница, ще бъде настанен, обясни здравният министър.

Екипите на Спешна помощ са осигурени, увери Ангелов и отчете, че само за вчерашния ден са извършени 414 повиквания, а от снощи над 200. Ситуацията е напрегната, имаме нужда от още линейки, призна здравният министър.

Осигурени са 25 микробуса от системата на МВР за Бързата помощ в София. Министърът ще разговаря и за помощ от частните линейки.

Той не може да приеме, че по телефона трябва да бъде лекуван пациент и да му се дава терапия.

По отношение на бързите тестове започва организация за отпускане на средства в Центровете за спешна медицинска помощ. Националният център за заразни и паразитни болести ни дават информация, че бързите тестове не могат да бъдат алтернатива на ПСР тестовете.

Проф. Костадин Ангелов увери, че състоянието на премиера Бойко Борисов е добро, доколкото чува от това, което говорят по телефона и от това, че здравният министър не е лекуващ лекар на министър-председателя.