Коронавирусът постави под напрежение не само нашата здравна система, но и нашата социална система. Тази болест предизвика неща, за които ние не предполагахме. Това заяви инфекционистът проф. Камен Плочев в сутрешния блок на БНТ.

По думите му много е тежко обвинението върху китайците, че са пуснали биологично оръжие. Според проф. Плочев най-голямата разлика от останалите вируси е, че коронавирусът не се самоунищожи.

Този вирус притесни медицинската общественост, защото масово извади хора от икономическото пространство и ги вкара в домашна или болнична обстановка, непредвидим е като клинично протичане и не се повлиява от антивирусните средства. Все още няма характерни особености, които да го разграничават от другите вируси и няма специфично лекарство, което да подпомогне неутрализирането на болестта, коментира проф. Плочев.

Комбинация от дози на "Пфайзър" и "Астра Зенека" давала добър имунен отговор

Комбинация от дози на "Пфайзър" и "Астра Зенека" давала добър имунен отговор

Около 15 000 мутации на COVID-19 били регистрирани до момента

Той предупреди, че вирусът си мутира доста интензивно и сезонност при COVID-19 няма. Това е едно поведение на коронавируса, което наподобява грипен вирус, но все още нямаме грипен вирус. Лятната сезонност, която ни предпазва от респираторните инфекции, не ни помогна много. Имаше лек период на затишие, но не окончателно, изтъкна проф. Камен Плочев.

Той предвижда борбата срещу коронавируса да стане условно патогенна. Никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си, а има за цел да го приеме в нашата микробиота, посочи проф. Плочев и допълни, че това, което иска COVID-19, e да навлезе в организма ни и да стане наш постоянен гост.

Според него, ако хората са имунизирани срещу коронавируса и само 100-200 души се разболеят - това е успех на медицината. Ваксината не защитава от заразата, категоричен бе проф. Камен Плочев.

СЗО се съмнява в сезонността на COVID-19

СЗО се съмнява в сезонността на COVID-19

Новата коронавирусна инфекция циркулира във всички региони и във всеки климат

Той обясни, че ваксината на "Пфайзер" действа много добре да не боледуваме или ако боледуваме, да бъде леко. Ваксината "Астра Зенека" е много по-прецизно направена и при клиничните изпитания, като при нея всяка седмица на имунизираните се взимали проби дали могат да заразят с коронавирус. В резултат на това 63% от имунизираните не могат да заразят друг човек с COVID-19. "Защо обществото е настроено срещу "Астра Зенека"?", запита професорът.

В света се използват 62 ваксини, но 7 са официално признати.

Той уточни, че преболедувалият коронавирус трябва да се ваксинира и посъветва всички, особено работещите на първа линия, да се имунизират. Хубавата ваксина действа от 5 до 10 години, а след това трябва бустер доза, отчете проф. Плочев. Целта да се докара процесът до инфекциозна болест.

Историята не познавала кръстосване на ваксини - това било несериозно

Историята не познавала кръстосване на ваксини - това било несериозно

Ваксинацията у нас била тромава, експерт иска екшън план