Все още учените са в зоната на хипотезите за мутациите на Covid-19. Това стана ясно от коментара пред БНТ на доцент Ивайло Алексиев. Нашата цел е да наблюдаваме мутациите, изтъкна той. Следи се какво се случва в света с вируса.

Няма доказателства, които да могат да свържат имунитета на даден човек, който трудно ще прекара заболяването с имунитета на друг човек, който ще го прекара леко, каза доцент Алексиев. Няма доказателства и за влиянието на кръстосания имунитет.

Според учените все още е рано да се каже дали Covid-19 ще стане сезонен грип, но предвид бързото му разпространение той ще е с нас поне година.

В момента в света циркулира европейският щам на вируса. Доцент Иван Иванов поясни, че у двама пациенти у нас е открит т.нар. ухански щам. Не е ясно как тези пациенти са се заразили с китайския вирус. Те са от Благоевград. Мутацията на вируса го прави по-лесно разпространим. Оказва се, че пациенти, прекарали предишния щам на коронавируса, могат да се заразят с нов негов щам.

В момента се разработват над 90 вида ваксини.

Иванов не вярва, че всяка година ще циркулират различни щамове на вируса. Не е ясно обаче кои щамове ще преобладават. Има малки клъстери, които се открояват от другите в света, но все още не може да се каже, че има български щам. Това е все още хипотеза.