След дъжд качулка. Така здравният експерт Аркади Шарков коментира пред БНР допълнителните мерки на правителството за справяне с COVID кризата.

Той посочи, че пари има и ще се дадат, но лекарите са започнали да се разболяват и по места няма достатъчна обезпеченост. По негови думи интензивните отделения не са достатъчни нито добре оборудвани, а освен това не са обезпечени откъм медицински персонал.

Шарков е на мнение, че липсва контрол по спазване на мерките.

БЛС: Здравната система се справя, но обществото се провали

БЛС: Здравната система се справя, но обществото се провали

В здравеопазването нямало хаос, а високо напрежение

Той изтъкна, че здравната система и издържала през пролетта. Притеснително обаче било, че сега други заболявания остават нелекувани, каквито били случаите на инсулт или инфаркт, при които лечението закъснява с 8-9 дни. Експертът бе категоричен, че спирането на плановия прием не е било правилна политика.

Според нег е адекватно да има болници с по-голям наплив от пациенти с коронавирус и такива, които при нужда да разкриват отделения.

"Министерството на здравеопазването има желание да постави условия и изпълнение на мерки и стратегии, но от страна на Министерския съвет промените биват парирани или видоизменяни с оглед на това какво ще кажат хората. Така политика трудно се прави, здравна и национална", коментира Шарков.

Борисов изправя цялата мощ на здравната система срещу COVID-19

Борисов изправя цялата мощ на здравната система срещу COVID-19

Пари има, работете с пълна мощност, заръча премиерът