"Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълнителни мерки в борбата срещу COVID-19, вече има единен медицински протокол на действие, включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят.".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено онлайн заседание, на което бе отпуснато финансиране до 65 000 000 лв., с което се дава възможност на лечебните заведения за болнична помощ да осигурят лечение на пациентите с коронавирус в условия на повишена заболеваемост, както и за своевременна диагностика на населението със симптоми за коронавирусна инфекция на територията на страната.

Ковид зони в поликлиниките и големите болници откриват още легла

Ковид зони в поликлиниките и големите болници откриват още легла

Всеки трети тестван е положителен

Останалите средства до 81 милиона лева по обявените вчера допълнителни мерки от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов ще бъдат осигурени от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

До 6 милиона лева са определени за създаването на COVID-зоните в Диагностично-консултативните центрове и 10 милиона лева - за финансирането на общопрактикуващите лекари на тяхната дейност в условията на извънредната епидемична обстановка за месеците ноември и декември на 2020 г.

"Пари има, осигурени са. От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност", разпореди премиерът Борисов на министрите.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Той изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, защото това е начин да се помогне на новозаболели.

Разчетите показват, че през бюджета на НЗОК за сметка на средства от оперативния резерв ще се осигури, считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар да получава по 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите.

Общопрактикуващите лекари ще отразяват състоянието на пациентите в COVID системата ежедневно и ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да се предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

33 починали от Covid-19 за денонощие

33 починали от Covid-19 за денонощие

675 са новите случаи или 31% от направените тестове

Общопрактикуващите лекари ще могат да назначават бързи антигенни тестове за своевременна диагностика на пациентите при наличие на определени симптоми, които ще са предмет на обсъждане в хода на преговорите за подписване на анекс към Националния рамков договор.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната. Очаква се разкриването на около 10 ДКЦ центъра на територията на София и около 40 на територията на страната да се включат в този процес.

Определените екипи, които ще работят в COVID-зоните, а това са екип от лекар, медицинска сестра, двама лаборанти за образно и диагностично изследване, санитар, техническо лице, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. за преглед и диагностика. Граждани, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от ОПЛ, както и до сега.

Борисов се обърна и към опозицията да не му говорят, че иска да купи изборите, като се грижи за хората. Години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България. Сега трябва да запазим хората и икономиката, подчерта премиерът.