Реорганизация на медицинската помощ в страната. На брифинг здравният министър Костадин Ангелов обяви държавната подкрепа до края на годината.

За общопрактикуващи лекари дават допълнително пет милиона лева до края на годината. Всеки личен лекар ще получи по 1000 лева месечно.

ДКЦ-тата в София и в по-големите градове ще се разкрият допълнителни Ковид зони. Там ще се правят лабораторни изследвания. На месец това прави около 3 милиона лева, обясни Ангелов.

В тези ковид зони ще има лекар, сестра, лаборант. Там ще се извършва тест, клиничен преглед, ще се взема кръв по преценка на лекаря и ще може да се прави образно изследване на бял дроб.

Големите болници ще получат 50 милиона лева за поддържане на капацитет и лечение на пациенти с коронавирус.

Екипите, които ще работят там, ще получат по 1000 лева месечно и по 10 лева на пациент. В болниците се увеличава капацитетът (за пациенти с коронавирус - б.р.) на 20%

15 млн. лв. се предвиждат за антигенни тестове за пациенти с нужда и клинична картина. Утре на извънредно заседание ще се гласуват тези мерки, стана ясно от думите на Ангелов. Всеки трети тестван е положителен, каза здравният министър.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че столицата тайно е в червената зона. Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Само за днес 1252 души са приети в болница.

141 са приети в интензивни отделения. Натискът върху болниците непрекъснато се увеличава, по думите й.

Още от сряда първите ДЛЦ-та трябва да започнат да изпълняват новата си Ковид дейност. Очакванията са така да се намали поне отчасти натискът върху болниците.

Фандъкова отново призова да се спазват мерките. Контролът сме го засилили максимално, каза градоначалникът.

Шефът на Спешната помощ доктор Георги Гелев обясни, че 21 екипа работят в столицата, 10 екипа на МВР обслужват столичани, пет екипа на парамедици също помагат.

Около 3000 са съмнителните случаи за коронавирус за (последните - б.р.) 24 часа. Около 60 души се нуждаят от болнично лечение. Досега всички те са тежали на болниците. От утре нещата ще бъдат значително подобрени, смята Гелев. Общо мярката на държавата е на стойност 80 милиона лева.