Много хора със симптоми на коронавирус изобщо не са включени в статистиката. Те се намират на домашно лечение, наблюдават се от личните си лекари, но тези пациенти нямат пари за PCR. Вероятно са болни от COVID-19.

"Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза. Потвърждение лабораторно, някакво имаме, от изследванията, което е PCR-ът", каза д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област в студиото на БиТиВи.

33 починали от Covid-19 за денонощие

33 починали от Covid-19 за денонощие

675 са новите случаи или 31% от направените тестове

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя опроверга, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест. Дори и лекарите нямаме достъп понякога до безплатно тестване, заяви докторката. "Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно, може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората", каза Чобанова.

Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата. Няма как те да се издават от лични лекари, добави д-р Чобанова.

Тя обясни, че в нейната практика засега не е засичала грип и смята, че пациентите й са болни от коронавирус, дори и да не са се тествали.

Ковид зони в поликлиниките и големите болници откриват още легла

Ковид зони в поликлиниките и големите болници откриват още легла

Всеки трети тестван е положителен

Тя коментира и предложението на личните лекари да се дават по 1000 лв. допълнително за борбата на първа линия, като го определи като стимул да продължават да се грижат за своите пациенти и като израз на това, че най-накрая личните лекари са били забелязани. Ние не сме спирали да сме на първа линия, от началото на епидемията имаме пациенти на домашно лечение, които проверяваме и лекуваме, каза тя.

Организацията за ковид зони в поликлините е положителна стъпка и в правилна посока, за да могат да се разделят потоците пред лекарските кабинети, оцени още Чобанова.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%