Проф. Радка Аргирова вече две седмици не е видяла положителен резултат от PCR тест в лабораторията, в която работи. Дневно докторът работи по между 100 и 150 теста.

Отслабването на патогенността на вируса не трябва да отслабва вниманието ни, предупреди Аргирова в студиото на БНТ. Дори в България самият вирус е дошъл относително отслабнал, но въпреки че е оставил по-малки поражения, не означава, че ни е подминал.

Затова Радка Аргирова смята, че мерки трябва да продължат да се прилагат, особено на ниво индивидуална отговорност - маски, лична хигиена, да не се струпват и събират много хора на едно място.

36 нови заразени с COVID-19 и 39 излекувани за денонощие

36 нови заразени с COVID-19 и 39 излекувани за денонощие

2408 са положителните проби у нас, жертвите са 126

Не е изключено да се появят и мутации на вируса COVID-19 с по-висока вирулентност, засега няма такива данни, но възможността за това стои, предупреди вирусологът. Тя не очаква до края на годината да има действаща, проверена и одобрена ваксина, но първите съобщения за успех вече се появяват в научните среди. Затова и Аргирова е оптимист, че може би пролетта на следващата година ваксината ще е факт.

Радка Аргирова препоръча прекаралите заболяването и особено възрастните хора след месец-два да посетят личния си лекар и да си направят по-сериозни изследвания, тъй като вирусът все още се изучава и не е изключено да е оставил по-сериозни поражения върху организма.

Обрат: Хлорохинът увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Обрат: Хлорохинът увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Употребата му при лечение на коронавирус е противопоказна