Индийският вариант няма да ни подмине. За това предупреди доктор Аспарух Илиев от клиниката в Берн пред Нова телевизия.

Във Великобритания 96% от случаите са на индийския вариант на COVID-19. Припомняме, че само преди ден властите на Острова се отказаха да отменят ограниченията именно заради разпространението на новия щам.

Случаите на ваксинирани заболели са много малко, като обикновено става дума за хора с хронични заболявания, които не са създали оптимален имунитет, обясни за евентуална нова вълна на инфекцията Илиев.

Мира Кожухарова очаква COVID вълна през есента

Мира Кожухарова очаква COVID вълна през есента

Тогава ще има по-голям интерес и към ваксините

Ваксините запазват един много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса, а рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане, обясни специалистът.

Проблемът според него за България е в ниския брой ваксинирани у нас. "Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани".

583 са излекуваните от COVID-19

583 са излекуваните от COVID-19

161 са новите случаи

При управлението на кризата миналата година и при предишното управление е имало и слабости в комуникацията, но Аспарух Илиев не може да приеме обвиненията на д-р Кацаров, че старото правителство е допуснало много грешки. Една от тези грешки бе създаването на една масова култура, която отрича проблема, максите и ваксинацията, а Аспарух Илиев припомня, че именно д-р Кацаров бе един от моторите на този скепсис. "Критики винаги може да има, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки", коментира д-р Илиев.