Ваксините срещу COVID-19 не могат да се "вкиснат" или да станат опасни за човешкия организъм. Това коментира в отговор на поредните спекулации по темата д-р Аспарух Илиев, който оглавява лаборатория към университета в Берн.

"Да опровергая някои истерии и пълни ненаучни глупости, че "ваксините можели да се вкиснат" - уважаеми, това да не е кисело мляко, че да се "вкисне"? Най-лошото, което би могло да стане, и то основно с РНК ваксините (защото векторните са една степен по-устойчив), е да загубят активност, ако не се съхраняват правилно. В тях няма нищо, което да става опасно, токсично или вредно, просто се разграждат и стават като бистра вода - безопасни, но неработещи." - пише д-р Илиев в профила си във Фейсбук.

"Това обаче също не става със замах от вълшебна пръчица от днес за утре след изтичане на срока на годност, а е бавен процес, който отнема няколко дни дори при трайно съхранение на стайна температура." - допълва ученият.

По-рано в социалните мрежи се появиха реакции на съобщенията, че срокът на годност на някои от доставените у нас ваксини изтича, както и неверни твърдения за произтичащи от тях рискове.

Д-р Аспарух Илиев: Кабинетът трябва да реагира на пандемията, не да прави здравна реформа

Д-р Аспарух Илиев: Кабинетът трябва да реагира на пандемията, не да прави здравна реформа

Ученият призовава към практически мерки…