Изходът от пандемията COVID-19 е в масовата ваксинация, а при оценката на ваксините трябва да се отчита съотношението полза-риск. Такава позиция изрази хематологът д-р Чавдар Ботев пред Bulgaria ON AIR.

"Хората не сме същите и реакциите могат да бъдат различни през различните години. Например: 30 хил. починали от грипна ваксина, а 4 души от AstraZeneca. Трябва да се гледа съотношението полза-риск." - коментира д-р Ботев в предаването "Денят ON AIR".

"Да, във всички случаи ще има проблеми, но те ще бъдат решени", категоричен е той.

СЗО отсече: Страните трябва да продължат ваксинирането с AstraZeneca

СЗО отсече: Страните трябва да продължат ваксинирането с AstraZeneca

"Не искаме хората да се паникьосват"

Медикът обясни, че подкрепя ваксината на AstraZeneca, но би се ваксинирал с тази на Johnson & Johnson.

Относно лечението на инфектираните със коронавируса д-р Ботев бе категоричен, че кръвна плазма трябва да се прилага много по-рано.

"Да се прилага в обикновените, а не в интензивните отделения, под 14-ия ден от заболяването. Най-доброто решение в борбата със смъртността е ранно преливане. А след седмия-осмия ден, когато се появи задух, трябва да е най- активното лечение." - заяви хематологът.

ЕК финансира 24 проекта за програми за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19

ЕК финансира 24 проекта за програми за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19

Продължават проучванията за ефективността

Д-р Ботев изказа предположение, че коронавирусът е с лабораторен произход.

"Това е като да се каже, че някой се е прострелял 13 пъти и да се говори за самоубийство. Тук става въпрос за политика, може да е биологично оръжие." - посочи той.