Съществено закъснение на грипа от над месец отчита главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Пред БНТ той съобщи, че все още няма положителна проба в страната.

Той обаче предупреди, че в Европа грипът вече има широко разпространение в Португалия, Ирландия и Финландия и все още е рано да се каже какъв щам на грипа ще ни атакува.

Д-р Кунчев посочи, че има почти двойно увеличение на хората у нас, които са се ваксинирали срещу грип. Все още обаче страната ни била далеч от стойности, които могат да повлияят на епидемичното развитие.

Проф. Кантарджиев доволен: Безплатните ваксини за пенсионерите пристигнаха

Проф. Кантарджиев доволен: Безплатните ваксини за пенсионерите пристигнаха

От понеделник започва разпределението им в страната

Относно безплатните противогрипни ваксини за хора над 65-годишна възраст той призна, че все още има места, където те така и не са пристигнали.

По негови думи търсенето по програмата е между 250 000 и 300 000 дози.

Ще направим всичко възможно за догодина да достигнем точно тези цифри, защото очевидно интерес към ваксината има, заяви той, допълвайки, че за тази година са били осигурени средства за едва 120 000 дози.

По отношение на влиянието на замърсения въздух върху тялото д-р Кунчев обясни, че съчетанието от ниски температури и висока влажност водят до по-голяма податливост на лигавицата на горните дихателни пътища. По тази причина обикновено нивото на заболеваемост от респираторни инфекции нараства.

Аптеките в Шумен останаха без ваксини против грип

Аптеките в Шумен останаха без ваксини против грип

Нова доставка не се очаква