"Не е само Covid в тоя свят. Ковидът е нещо, което сякаш фокусира вниманието върху себе си и всичко друго се пренебрегва, ама хората мрат като мухи от други заболявания, колкото и цинично да звучи".

Това каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

Спират плановите операции във Варна от вторник

Спират плановите операции във Варна от вторник

Забраняват и свижданията във всички варненски болници

"В България винаги сме били на първо място в последните 5-6 години по смъртност и и си оставаме на първо. Няма как сега да се оправдаваме с Covid-а, че той мори най-много", обясни д-р Тотев.

Според директора на болницата в Чирпан вълната (на коронавируса - б.р.) още не е в разгара си. "Не че не зачестяват случаите и леглата все повече и повече се пълнят, но към момента все още имаме свободни такива", каза д-р Тотев.

Болницата в Чирпан има 32 легла за пациенти с коронавирус, от които към тази сутрин 18 са били запълнени. Голяма част от малките общински болници от първо ниво нямат интензивни легла, уточни д-р Тотев.

"Малко са болниците, които имат т.нар. реанимационни легла, защото трябва да са обезпечени с персонал", обясни медикът и директор на болницата в Чирпан.

Ловеч има легла за ковид, но не и лекари

Ловеч има легла за ковид, но не и лекари

Има трима болни лекари от COVID

По думите му цените на тока сериозно са ударили лечебното заведение, а сметката за газ ги е туширала.

Според д-р Тотев трябва да се акцентира върху компенсации, които да покрият тези цени на тока и на горивата. Все още има дефицит на лекарства от първа линия за лечение на Covid, подчерта той и апелира за адекватна лекарствена политика.